Här tas de ukrainska barnen emot av sin nya klass: ”Viktigt att vi hjälper dem”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen var det dags för fyra ukrainska barn att börja på Böle skola i Timrå.

Sasha började i årskurs sex, medan Danil, Dima och Vlad började årskurs två – följ med in i det klassrummet i klippet ovan.

På schemat för dagen stod först en kort genomgång om vad som skulle ske. När killarna sen fick komma till sina klassrum väntade förväntansfulla elever.

– De har sett fram emot att få träffa sina nya kompisar, berättar Therese Dahlin, som är lärare i svenska som andraspråk och har tagit emot killarna.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Lite nervöst

För Vlad och Dima var det lite blandade känslor den första dagen.

– Det känns bra men det är också lite nervöst, berättar de.

Lektes namnlek

Inför klassen presenterade läraren de nya eleverna och sen möblerades klassrummet om. Det var dags för namnlek i en ring på golvet.

En boll rullades på golvet, den som fick den sade sitt namn och rullade den vidare.

Abdullah, presenterade sig en av eleverna. Han pratar samma språk som ukrainarna och är en av de som längtat mest efter att få träffa sina nya vänner.

– Det känns kul att de är här. Det är viktigt att vi hjälper dem och att de inte är ensamma på rasten och så, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet