Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) fanns på plats för att ta första spadtaget i 350-miljonersprojekt i Örnsköldsvik – hör honom berätta mer i videon. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Första spadtaget för 350-miljonersprojekt i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

I Örnsköldsvik gick i dag startskottet för bygget av en ny forskningsenhet ska ska inriktas på utveckling av metoder inom den gröna industrin i Sverige. Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) fanns på plats för att ta första spadtaget.  350 miljoner kostar den nya satsningen.

– Vi är i starten av en grön revolution och det här har en väldig potential, säger Thorwaldsson (S) till SVT.

Den symboliska första spadtaget togs för en etablering av RISE nya pilothall och satsning på forskning kring bioekonomi i Örnsköldsvik. Konkret handlar det om att ta fram produkter där basen är skogsråvara som kan användas kommersiellt av företag inom den s k gröna sektorn.

Delad finansiering

Det är en del av  av Bioeconomy Arena, en nationell kraftsamling för industrialisering och kommersialisering av teknik, produkter och tjänster inom det som kallas bioekonomi.

I höstbudgeten 2020 avsatte regeringen 350 miljoner kronor för att utveckla och modernisera ”testbäddar”, det vill säga forskningsmiljöer för bioraffinaderier runt om i Sverige.

– Jag tror att man blir extra rädd om pengarna när hälften betalas ur egna kassan och hälften ur statskassan.

Tror på unik forskningsmiljö

Bioeonomy Arena i Örnsköldsvik är navet i den satsningen. Och näringsministern menar att det är väl investerade skattekronor.

– Vi kan skapa bra miljöer där forskare och entreprenörer kan träffas och det är en kombination av forskning och bygga nya företag som är unikt med RISE.

DETTA ÄR RISE

RISE, RISE Research Institutes of Sweden har funnits i Örnsköldsvik i sex år och är ett oberoende, statligt ägt forskningsinstitut.

Här vill man skapa ett internationellt ledande centrum för kommersialiersing av produkter inom bioekonomi.

Man skapar pilotutrustningar, laboratorier, kontor och är tänkt att vara en bro mellan forskning och företag.

Målet är att bedriva utvecklingsarbete som kan bidra till en grön omställning.

källa: RISE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.