Här tas första spadtaget för Högslätten Solar Thermal Park. Foto: Per-Erik Ström SVT

Första spadtaget för Europas största solvärmepark i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen inleddes byggandet av Högslätten Solar Thermal Park i Härnösand. En vanlig sommardag kommer anläggningen att förse Härnösandsborna med en fjärdedel av fjärrvärmebehovet.

Det är Härnösandsföretaget Absolicon som står bakom projektet och solvärmeparken ska bli Europas största med koncentrerande solfångare.

Mitt på dagen en vanlig sommardag kommer solfångarna på Högslätten att svara för en fjärdedel av värmebehovet i Härnösands fjärrvärmenät. Utöver fjärrvärmeproduktionen kommer fältet att fungera som demonstrationsanläggning för industriell solvärme.

Minister på länk

Spadtaget togs av energiminister Anders Ygeman och Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén, som deltog via länk. På plats fanns kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S), Joakim Byström, vd Absolicon och projektledare Benjamin Ahlgren.

Högslätten Solar Thermal Park blir den största inom svensk solvärme på över 20 år och uppförs med modern koncentrerande solvärmeteknik som tillåter högre systemtemperaturer och verkningsgrader för fjärrvärme.

Två faser

Projektet genomförs i två faser och dagens spadtag inledde den första fasen där cirka 1 000 kvadratmeter solfångare samt en teknikbyggnad byggs. När anläggningen står klar kommer 3 000 kvadratmeter solfångare producera en miljon kilowattimmar solvärme per år.

Projektet har fått hälften av sin finansiering, åtta miljoner kronor, av Energimyndigheten.

Solvärme

En solvärmeanläggning fungerar som så att solen värmer upp en vätska i solfångarna som pumpas vidare i ett rörsystem för att samlas i en behållare som kallas för en ackumulatortank. I tanken är det möjligt att lagra värmen i upp till några dagar, beroende på hur tanken är utformad. Den vätskeburna värmen kan sedan användas till att värma upp en byggnad, en pool eller kranvattnet i ett hus.

Solvärme är särskilt gynnsamt för anläggningar som har ett stort behov av värme och varmvatten under sommaren. Det kan till exempel gälla utomhusbad, idrottsanläggningar, simhallar och campingplatser.

Solvärme kan också användas inom industri. De solvärmeanläggningar som används där är oftast av en annan typ än de som används av hushåll och anläggningar. Främst används koncentrerande solfångare som består av en reflekterande yta som riktar solstrålarna, ofta mot ett absorbatorrör som alstrar värmen och kan komma upp i de temperaturer som är lämpade för industriellt bruk. Denna teknik kan även användas för att mata in solvärme i fjärrvärmeanläggningar.

Källa: Energimyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.