Statsminister Stefan Löven (S), förstanamn på länssossarnas riksdagslista. På lördag besöker han distriktskongressen i Sundsvall. Foto: SVT

Stefan Löfven kommer till Sundsvall i helgen

Uppdaterad
Publicerad

Till helgen besöker statsminister Stefan Löfven socialdemokraternas distriktskongress i Sundsvall – Löfven är ju förstanamn på partiets länslista till riksdagen.

Till helgen samlas socialdemokraterna i länet till distriktskongress.  Då ska nomineringslistorna till både riksdagen och regionen (tidigare landstinget) spikas.

Det väckte ju visst uppseende när det stod klart att (S) i länet placerat statsministern högst upp på listan över de som ska representera Västernorrland i riksdagen. 

Val 2018 Sundsvall

I övrigt bjöd listan inte på några större överraskningar.  Susanne Eberstein och Eva Sonidsson kliver av riksdagsuppdragen och Malin Larsson från Stöde får en placering högt upp.  Kristina Nilsson, Ingemar Nilsson och Jasenko Omanovic, alla riksdagsledamöter idag, har framskjutna placeringar på listan.

MoDo och GIF-supporter

Att göra Löfven till toppnamn på riksdagslistan är inget ologiskt val.  Han har ju sina rötter i Ådalen, har jobbat på Hägglunds i Örnsköldsvik och säger sig ha ett hjärta som klappar både för MoDo och Gif Sundsvall.

Men draget att placera statsministern som etta ska nog ses som ett sätt för partidistriket att krishantera.

(S) har ju ju haft en ovanligt tung tid inom landstings/ regionpolitiken de senaste åren, ända sedan upproret kring Sollefteå sjukhus startade.

Som ansvariga för de senaste årens tunga beslut inom vården har partiet tagit mycket stryk.

Man har tvingats se på när socialdemokrater gått ut och protesterat mot socialdemokratisk politik.

En djup spricka har uppstått inom partiet, en tydligt gräns mellan nord och syd i länet.

Missnöjet kan spilla över

Det finns nog en avgjord rädsla inom socialdemokraterna i Västernorrland att missnöjet i Ådalen kan komma att spilla över även på riksdagsvalet, och tanken är Stefan Lövfen ska mota effekterna av det missnöjet.

Sedan återstår att se hur det går i valet i höst. Riksdagsman för Västernorrland i praktiken blir Löven bara om partiet förlorar regeringsmakten.

Skulle de hålla sig kvar lär Löfven göra som under den senaste mandatperioden, nämligen vara ledig från riksdagsuppdraget för att sköta ett annat jobb – statsministeruppdraget.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sundsvall

Mer i ämnet