Jonas Ludvigsson, professor Foto: Privat / Pontus Lundahl / TT

Försvarar nedläggning av BB på småorter

Uppdaterad
Publicerad

Barnläkaren Jonas F Ludvigsson menar att närheten till BB är mindre viktig än kompetent vårdpersonal och ett resursstarkt sjukhus.

”Det torde vara självklart för alla att personal på sjukhus med 3 000 förlossningar per år får större vana att ta hand om ett riktigt svårt sjukt barn är sjukhus som tar hand om en nyfödd med syrebrist vartannat år.”, skriver han i en debattartikel i Aftonbladet på måndagen.

Han skriver med anledning av sjukvårdsminister Gabriel Wikströms träff med landstingspolitiker från olika delar av landet, däribland Västernorrland.

Ludvigsson menar att den lägre resan till ett välutrustat BB med kompetent personal, är att föredra jämfört med ett BB på en liten ort där man bara har några hundra förlossningar per år.

”Därför bör Gabriel Wikström och svenska vårdpolitiker inte fokusera på antal mil till förlossningen utan på antal minuter det tar för ett nyfött barn att rå ett adekvat omhändertagande.”, avslutar han sin debattartikel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet