Västernorrland ska återtas – Försvaret åter på offensiven i länet

Uppdaterad
Publicerad

Efter en vecka med övningar i Härnösand visade försvaret upp sig på Stora torget i Härnösand i helgen. Enligt försvarets insatschef Jan Thörnqvist är det bara början. Västernorrland ska återtas, säger han.

Till vardags är han ansvarig för Sveriges militära insatser inom landet såväl utomlands.  Han är en av de toppmilitärer som ska genomföra regeringens och riksdagens direktiv att bygga ut försvaret.

Nyvaknat intresse för länet

 Västernorrland var ett län som drabbades hårt av den stora regementsdöden i början av 2000-talet. Nu är det annat ljud i skällan.

– Det här är en viktig del av Sverige.  Här går transporter mellan södra och norra Sverige och det är ett viktigt område för landets energiförsörjning. Här finns också viktiga strategiska intressen och vår ökade intresse för området ska ses i ett större perspektiv. Vår närvaro är en del i den återtagning vi nu gör i försvaret. Vi ska bli större och vi ska bli bättre, säger Thörnqvist.

Fortsatta övningar

Ett nyvaknat intresse för Västernorrland från försvarets sida anades vid evenemanget i Härnösand. Efter helgen kommer de militära aktiviteterna att fortsätta även i Sundsvallsområdet.

– Det är en fortsättning på aktiviteter i det här området som vi startade redan i höstas. Livgardet och Västernorrlandsgruppen ska bekanta sig med området, dess geografi och infrastruktur. Även med befolkningen, säger Jan Thörnqvist.

”Vi ska återta Västernorrland”

Den senaste tidens övningar i Västernorrland ska ses mot bakgrunden av höjda statsanslag till försvaret och upprustningen av Sveriges försvarsförmåga. I statsbudgeten tillförs försvaret fem miljarder 2022 och ytterligare fem miljarder kommande år.

– De övningar vi genomför i Västernorrland är en del i arbetet att bygga upp försvarsförmågan i olika delar av Sverige, och jag är oerhört tacksam för det positiva bemötande vi fått här i Härnösand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.