Försvaret får skäll av hunduppfödarbranschen för att sälja tjänstehundar till priser som privata aktörer inte kan matcha. Foto: arkiv

Försvarets hundavel anmäld till Konkurrensverket för prisdumpning

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmaktens hundtjänstenhet (FHTE) har anmälts till Konkurrensverket för att sälja sina framavlade tjänstehundar till myndigheter till så låga priser att privata aktörer slås ut.

FHTE som har verksamhet bland annat vid hundavelsstationen i Sollefteå säljer framavlade tjänstehundar främst till polisen, tullen, kriminalvården och till försvarets egen verksamhet.

Enligt anmälan till Konkurrensverket säljs hundarna så billigt att den privata marknaden inte har någon möjlighet att matcha prisnivåerna. Följden blir utslagning av privata aktörer, menar anmälaren.

Fyra raser

”Det är flera företag av varierande storlek som drabbas. De står för ca 50-75 procent av marknaden, men det varierar något. Staten förväntar sig att de privata uppfödarna ska stå för hälften av tjänstehundarna till polis och försvar”, skriver anmälaren bland annat.

Främst handlar det om raserna schäfer, belgisk vallhund, retriver och spaniel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.