På ett papper som hittats på Daniel Kindbergs kontor och som ingår i bevisningen står det ”fördelning luft”. Reporter Pierre Ragnehag summerar dagen i hovrätten. Foto: Polisen / Pierre Ragnehag/SVT

Försvarets vittnen: ”Sollefteåföretagaren syntes ofta på stadsdel Norr”

Uppdaterad
Publicerad

Under Kindbergrättegångens tionde dag i hovrätten förhördes fyra vittnen som försvaret kallat. Försvaret ville med vittnesmålen tydligt sätta bilden att entreprenören regelbundet rört sig runt och kring stadsdel Norr under de aktuella åren.

Åklagarsidan hävdar ju att företagaren varit delaktig i en bluff, och att jobben aldrig utförts.

Vår reporter summerar dagen i hovrätten i klippet här.

Ett av de kallade vittnena har inte vittnat tidigare i målet. Det är en person som varit knuten till fotbollsklubben Östersunds FK i 20 års tid och har haft en rad roller i föreningen, och 2014 anställdes han för att hantera klubbens ekonomi.  Det var också det år han träffade Sollefteåföretagaren första gången.

I samband med en sponsorresa presenterades de för varandra, berättade han för rätten. Precis som dagens tre andra vittnen berättade han att han ofta stött på Sollefteåföretagaren i anslutning till området.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

”Sov väl i lastbilen”

Han vittnade om att mannen ett flertal gånger stått och väntat utanför ÖFK:s kansli tidigt på morgnarna, för att komma in och dricka en kopp kaffe. Han fick frågan om han visste var företagaren bodde när han var i Östersund och svarade att ”han gissade att han sov i sin lastbil”.

Poängen för försvaret var att visa på att Sollefteåföretagaren regelbundet vistades i Östersund de aktuella åren, och dagens vittnesförhör stärkte den tesen.

Rättegången fortsätter på tisdag med nya vittnesförhör. På onsdag inleds sedan summeringarna i målet av både åklagarsidan och försvaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet