Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer regementet I 21 i Sollefteå att bli en brigad? Det vill i alla fall centerpartiet. Hör mer om varför i klippet ovan. Foto: SVT

Centerpartiets försvarsutspel: Vill göra regementet i Sollefteå till brigad

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Återetableringen av regementet i Sollefteå är i full gång och inom kort väntas de första värnpliktiga rycka in.

Men Centerpartiet vill se att regementet utvecklas än mer och blir en brigad. Varför förklarar Lars Thomsson (C), försvarsutskottet, i klippet.

Partiet höll under måndagen en pressträff i Sollefteå, där de presenterade sin vision för I 21.

– En brigadstruktur innebär en ännu större omfattning. Det innebär också att vi vill växla upp utbildningsinsatserna i Sollefteå, säger centerpartisten Lars Thomsson, riksdagsledamot, som sitter i försvarsutskottet.

Målet för Västernorrlands regemente är att år 2030 ha två skyttebataljoner färdiga med totalt 250 värnpliktiga. Skulle det bli en brigad rör det sig om omkring 5 000 soldater.

Hög kostnad

Budgeten för regementet ligger i dag på omkring 1 miljard – med en brigadstruktur skulle den höjas med 30-40 miljarder, enligt Thomsson.

– Lärdomen från Ukraina är bland annat att man behöver ha folk på marken, en stark armé, det är det som kan avgöra en strid. Det kommer kosta pengar men då är så man skapar en försvarsförmåga och uthållighet av Sverige, säger Lars Thomsson.

Krävs en majoritet

Om Centerpartiets utspel ska bli verklighet krävs en majoritet i riksdagen. Om så blir fallet kan en brigadstruktur införas år 2030 – som tidigast.

– Insatsen behöver sättas igång rätt så fort. Jag tror att man kan nå målet om ett BNP på två procent mellan 2025 och 2028, säger Thomsson.

Markering inför valet

När man i riksdagen gjorde upp om försvarsuppgörelsen 2020 så var det Centerpartiet tillsammans med regeringen (S+MP) och Liberalerna som stod enade.

Och att måndagens utspel är en markering inför valet är ingenting som Thomsson hymlar med.

– Det här är vår prioritering, att vi ska finnas i hela Sverige och ha ett spritt försvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Västernorrland

Mer i ämnet