Bengt Olsson, Trafikverket om de obevakade järnvägskorsningarna. Foto: SVT

Fortfarande många obevakade järnvägskorsningar i länet

Uppdaterad
Publicerad

Korsningen där Eliaz Boväng krockade är numera borttagen, men fortfarande finns det  257 obevakade korsningar kvar i länet. Trafikverket arbetar för att göra dem säkrare, men det tar tid.

Så sent som 2019 gjorde Trafikverket en översyn av de järnvägskorsningar där de anser att olycksrisken är hög. Det är en omfattande undersökning då det finns cirka 3 500 oskyddade plankorsningar längs det svenska järnsvägsnätet.

19 med enkel ljussignal

Resultatet av 2019 år undersökning är en plan över vilka korsningar som ska åtgärdas. I Västernorrland finns det 257 obevakade korsningar, av dessa är 19 av den enkla typ som olyckskorsningen i Söråker. I länet är det totalt sju farliga korsningar som pekades ut i 2019 års undersökning. De ska åtgärdas inom de närmaste fem åren. Men de allra flesta korsningar byggs bort i samband med större upprustningar av järnvägsnätet.

I videon hör du Trafikverkets presschef Bengt Olsson om de farliga korsningarna.

Farliga korsningar som ska åtgärdas 2021-2026

Kramfors

Bruksvägen utredning pågår, klart till 2023

Sundsvall

Salins väg plankorsningen tas bort 2021

Äkrom tas bort 2021

Timrå

Tallvägen utredning pågår, 2024 el senare

Örnsköldsvik

Sundboms väg tas bort 2022

Lupinvägen får bommar 2022

Ånge

Hällan får bommar 2022

Förutom dessa försvinner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.