”Förtroendet för landstinget kan skadas”

Uppdaterad
Publicerad

De guldkantade avtalen till länsklinikcheferna kan skada förtroendet för landstinget. Det säger landstingsrådet Erik Lövgren (S) till SVT. Men hans förvaltningschef försvarar avtalen.

Just nu pågår den så kallade nystarten som ska leda fram till konkreta förslag hur sjukvården ska organiseras i framtiden: kritiken mot det förra förslaget var stark och den här gången vill politikerna att förslagen ska vara ordentligt förankrade.

Alla fel måste upp på bordet

Frågan är om de senaste uppgifterna om generösa avtal till länsklinikcheferna underlättar nystarten.

Krisen i Landstinget Västernorrland

– All negativ publicitet är givetvis tråkig för landstinget men det är viktigt att allt som är fel, som är trasigt och inte funkar kommer upp på bordet, säger Lövgren.

Kritiken har främst riktats mot förra förvaltningschefen Margareta Rödén som tecknat de nya avtalen med länsklinikcheferna. Hon har dock lämnat sin post och efterträddes nyligen av Nina Fållbäck Svensson. Hon försvarar avtalen.

Försvarar avtalen

Hon menar att avtalet med hjärtklinikens chef är prisvärt eftersom hans privata företag betalar sociala avgifter inom ramen för veckoersättningen på 48 000 kronor. När det gäller kompberget för lababoratorieklinikens chef säger hon:

– Man måste komma ihåg att han varit anställd i landstinget under 30 år och att det rör sig om insamlad jourkomp under många år. Den här läkaren har gjort en otroligt värdefull insats för landstinget, säger hon.

Läs mer om bakgrunden till stridigheterna i landstingspolitiken här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet