Ett fristående garage brann ner under onsdagskvällen utanför Örnsköldsvik. Eftersom det fanns gasflaskor i byggnades spärrades ett stort område, inklusive Björnavägen, av, preliminärt till 16.30 på torsdagen. Foto: SVT

Fortsatt explosionsrisk – väg 352 stängd vid Lomsjön efter brand

Publicerad

Under natten har räddningstjänsten haft personal ute vid det garage vid Lomsjön, Örnsköldsvik, som brann ner i går. Preliminärt är området, inklusive Björnavägen, avspärrat hela torsdagen så gasflaskor i brandresterna hinner kylas ned.

– Så länge inget händer kvarstår avspärrningarna till klockan 16.30 i dag. Riktlinjerna är 24 timmar vid en sådan här händelse, berättar räddningstjänstens insatsledare Johannes Wedin på torsdagsmorgonen.

Det var alltså vid 16.30-tiden på onsdagen det började brinna i ett 50 kvadratmeter stor garage vid östra sidan av Lomsjön norr om Örnsköldsvik. Brandorsaken är inte känd.  Eftersom garaget innehöll brandfarliga gasflaskor spärrades ett område med 300 meters radie av medan garaget fick brinna ned.

– Det rör sig om en flaska syrgas och en acetylenflaska på fem liter som ligger där. Möjligen skulle man kunna se hur de ligger till med en drönare men det ligger plåttak som ett lock över resterna, berättar Wedin.

De boende i två hus fick evakueras över natten medan övriga närboende har kunnat stanna hemma, om än att de inte får röra sig utomhus.

Enligt Trafikverket är väg 352 förbi brandplatsen avstängd till klockan 18 och man hänvisar till omledning via Norrbacksjö på väg 1030.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.