Foto: Eva Harström, SVT

Fortsatt halt i Sollefteåtrakten – sällskap satt fast i fyra timmar

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagen bjöd på extremhalka i stora delar av norra Sverige. Läget har förbättrats men enligt Trafikverkets kartor är det fortfarande besvärligt i området kring Sollefteå.

På riksväg 90, väg 335 och väg 87 betecknas väglaget som mycket besvärligt. På vägarna är det fläckvis is och hal vägbana. Varningarna verkar dock ha hörsammats, inga allvarligare olyckor har inträffat.

Även om inga svåra olyckor inträffat var det många som drabbades längs vägarna i Västernorrland. Isabel Andrén färdades tillsammans med sin sambo Emil Jangeklint, Jan Jangeklint och vännen Alexandra Rickardsson längs väg 331, på väg till en stuga de hyrt i Hoting till exempel.

– En timme innan Sundsvall började det bli halt. Då hade det börjat regna också, säger Isabel Andrén.

Fastnade i backe

Isabell och hennes sällskap som redan kvällen innan påbörjat sin resa från Överlida strax utanför Ullared, upplevde allt halare väglag ju längre de körde. Till slut blev det stopp i en uppförsbacke.

– Vi kom halvvägs upp sedan spann det bara och vi förstod att vi inte skulle kunna komma vidare. sedan kom tre bilar efter oss som inte ens försökte att ta sig upp för backen.

Pinsamt klipp

I nästan fyra timmar fick de vänta i den hala backen. Det var då Alexandra passade på att lätta på trycket och blev filmad när hon försökte ta sig tillbaka till bilen.

– Jag såg klippet och tänkte, nej vad pinsamt att se mig halka runt på vägen. Jag skulle ut och kissa och var tvungen att gå över vägen och ner i diket. På väg tillbaka till bilen kom jag till mitten av vägen innan jag gled tillbaka igen. Jag fick skutta på isfläckar där jag fick bättre fäste, säger Alexandra Rickardsson.

Räddade med skoter

Till slut valde Isabel att ringa till stugans ägare som efter en stund kunde komma till undsättning.

– Han var jättesnäll och hämtade oss alla på snöskoter. Han fick med all vår packning och hund också. Han hjälpte verkligen till. Jag har aldrig varit med om sådan service innan, säger isabel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.