Fortsatt höjd beredskap vid Saltviksanstalten

Uppdaterad
Publicerad

Igår kom beskedet att den påstådda misshandeln av en anställd på Saltviksanstalten aldrig inträffat. Men anstaltsledeningen har fortsatt höjd beredskap på grund av ett anonymt telefonhot förra veckan

Anstaltschefen Radomir Sarkan har avbrutit sin semester för att hantera krisen vid Saltviksanstalten i Härnösand. Han är mycket förtegen kring det inträffade men berättar att facket hålls informerad och att personalen erbjuds krisstöd.

Höjd beredskap

Bakgrunden är det anonyma telefonhot som ringdes in till anstalten förra fredagen och gårdagens uppgifter att överfallet på en anställd vid Saltviksanstalten aldrig inträffat.

– Det är en mycket ovanlig situation men jag bedömer läget som stabilt. Vi försöker återgå till normal verksamhet men har ändå vidtagit en del åtgärder med anledning av det hot som kom in förra veckan, säger Radomir Sarkan till SVT.

Tvä händelser

Det är två händelser på kort tid som satt säkerheten vid Saltviksanstalten i fokus. Förra fredagen ringde en anonym person till anstalten och hotade att ”plocka” personalen en efter en på väg till och från jobbet. Dagen därpå anmälde sedan en ung, tillfälligt anställd kriminalvårdare att han överfallits och knivskurits på väg till jobbet.

Påhittat knivöverfall

Överfallet har utretts av polis som under torsdagen meddelade att polisutredningen lades ner. Den anställde var visserligen knivskuren men polisen har i övrigt inte hittat något stöd för

 att händelsen verkligen inträffat.  Mannen har själv erkänt att han hittat på historien och har nu i stället polisanmälts för falsklarm. Radomir Sarkan beskriver det inträffade som tragiskt för alla inblandade.

SVT: Finns det någon koppling mellan telefonhotet och det påstådda överfallet?

– Det vill jag inte uttala mig om. Den frågan överlämnar jag till polisen att reda ut besvara, säger Radomir Sarkan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Attackerad kriminalvårdare

Mer i ämnet