En genrebild på en sjukhussäng. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Fortsatt minskning av vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

Statistik från Socialstyrelsen visar på en kraftig minskning av antalet vårdplatser under en tioårsperiod. I Västernorrland har antalet vårdplatser per tusen invånare minskat från 3,26 till 2,54.

Det är nyhetsbyrån Siren som sammanställt statistiken från Socialstyrelsens rapport ”Kapaciteten i sjukvården- att hantera kritiska lägen”. Där listas antalet vårdplatser per 1000 invånare mellan åren 2006 och 2017.

Rapporten slår fast att Sverige har den lägsta andelen vårdplatser bland de utvecklade länderna i OECD. Och den nedåtgående trenden ser ut att fortsätta.

Tydlig flaskhals

– Man är ganska överens om att vårdplatsbristen är en av de absolut största flaskhalsar vi har i vården i dag, säger Socialstyrelsens utredare Patrik Hidefjäll till nyhetsbyrån Siren.

I riket har antalet vårdplatser per tusen invånare minskat från 2,86 till 2,20 medan motsvarande siffra i länet är 3,26 2006 och 2,54 2017. Därmed är Västernorrland det län som har näst mest vårdkapacitet, sett till vårdplatser. Bara Västerbotten ligger högre.

Lägst andel vårdplatser per invånare finns i Hallands län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.