Fortsatt strid om kraftstation

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall lägger ner planerna på en renovering av Gottne kraftstation. Nu vill kraftbolaget att Örnsköldsviks kommun tar över anläggningen – men kommunen säger nej.

Vattenfall hade planerat att lägga 40 miljoner kronor på en renovering av kraftstationen i Moälven – men projektet har ifrågasatts av både kommunen och miljöorganisationer. Älvsträckan är utpekad som både Natura 2 000 och Riksintresse och är ett av Sveriges mest skyddade vatten.

– Vi har projekterat allt och vet vad vi vill göra, men som det ser ut nu kommer vi inte att få igenom det här hos Miljödomstol och kommun, så därför lägger vi ner just nu, säger Peter Stedt på Vattenfall.

Eftersom en ombyggnad inte längre är aktuell vill kraftbolaget nu att Örnsköldsviks kommun tar över anläggningen som är i akut behov av renovering. Enligt uppgifter till Mittnytt handlar det om en köpeskilling på en krona. Men kommunen säger nej.

– Det är fullkomligt absurt att ens tänka tanken. Vi ska inte lägga skattepengar på en sanering när det finns en tydlig ägare, säger Leif Lindholm (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Vattenfall får riva ner och ställa till rätta – det är deras ansvar. Vi tänker inte städa upp efter statliga bolag.

Men kraftbolaget planerar inte för en rivning av kraftstationen.

– Vi har inga planer på plocka ner den och vi kommer inte att rusta upp bara för att det ska se snyggt ut – alternativet är att låta det stå och förfalla, konstaterar Peter Stedt.

– Då får vi sätta ansvariga myndigheter på att se till att de fullgör sina lagstadgade skyldigheter, säger Leif Lindholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer