Foto: Per-Erik Ström SVT

Avloppsledningen i Härnösand till sist lagad – efter tre dygns utsläpp i havet

Uppdaterad
Publicerad

Det dröjde tre dygn innan den stora avloppsläckan i Härnösand till sist kunde tätas slutgilitigt.

– Vi underskattade härdningstiden för betongen, säger Hemabs kommunikationschef Fredrik Olsson.

Till veckan ska provtagning göras för att undersöka miljöeffekterna av utsläppet.

Kommunala Härnösands energi och miljö AB – Hemab -gjorde en gjutform för att med betong försöka laga den läckande avlopps- och spillvattenledningen vid Östra kanalen.

– Vår målbild är att det är klart senare i kväll, eller i natt, sa Hemabs affärsområdeschef Irene Hedlund till SVT sent på tisdagseftermiddagen.

Problemen fortsätter

Men problemen för Hemab fortsatte under onsdagen.

– Arbetet gick inte riktigt enligt plan i går, sa Fredrik Olsson, kommunikations- och marknadschef, på onsdagsmorgonen.

Senaste prognosen: torsdag morgon

– Vi underskattade tiden och betongen har inte hunnit härda under natten, så som vi trodde. Vi kommer att fortsätta under dagen och har tagit in värmedynor och fläktar för att det ska lyckas härda.

Först på torsdagen kunde det konstateras att avloppsledningen kunnat tätas och utsläppet av spill- och avloppsvatten som pågått sedan i måndags morse till slut var stoppat.

Hemab meddelar att provtagningar nu ska påbörjas i nästa vecka för att se hur stor miljöpåverkan den stora avloppsläckan i Östra kanalen och Södra sundet lett till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.