Annika Backström efterlyser inte bara utbildad personal. Hör mer i klippet. Foto: Anna Beijron SVT

Förvaltningschefen: ”Vi behöver ett hundratal vikarier till”

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun söker med ljus och lykta efter vikarier till omsorgen i sommar. Coronapandemin leder till hög sjukfrånvaro och samtidigt kräver omvårdnaden på till exempel äldreboenden, mer personal än vanligt.

– 100 till 150 skulle vi behöva. Då pratar vi sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden, säger Annika Backström förvaltningsdirektör för vård och omsorg i Sundsvalls kommun.

Ansträngd situation

Trots att man haft fler sökande än i fjol så räcker det inte. Hög korttidsfrånvaro i kombination med ett ökat vårdbehov ligger bakom efterlysningen av mer personal.

Coronaviruset i Västernorrland

– Vi har en jätteansträngd situation och vi är långt ifrån nöjda med den bemanning som vi i dagsläget ser att vi har i sommar, säger hon.

Vänder sig till Härnösand

Sundsvall har kontaktat Härnösands kommun för att fråga om hjälp. De har nämligen haft fler sökanden än de själva har behov av.

– Vi i kommunerna jobbar mycket ihop och och försöker hjälpa varandra i det här och det har varit väldigt bra. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet