En illustration av anläggningen FlagshipOne, som ska byggas i Örnsköldsvik. Foto: Liquid Wind

Fossilfritt fartygsbränsle ska produceras i Örnsköldsvik – klartecken för storskalig anläggning

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges första storskaliga anläggning för grönt elektrobränsle kommer byggas i Örnsköldsvik.

Det står klart då projektet nu har fått byggdom av Mark- och miljödomstolen vid Umeå Tingsrätt.

Det var i slutet av september förra året som en tillståndsansökan för FlagshipONE, som ägs av företagen Liquid Wind och Ørsted, lämnades in. Syftet med anläggningen är att proucera fossilfritt fartygsbränsle.

– Det här är ett viktigt delmål för FlagshipONE och för vår ambition att leverera grönt elektrobränsle till sjöfartsbranschen inom en snar framtid, säger Liquid Winds VD och grundare Claes Fredriksson i ett pressmeddelande.

Tusentals ton elektrobränsle

Anläggningen kommer byggas vid Övik Energis kraftvärmeverk Hörneborgsverket i Örnsköldsvik. Och enligt pressmeddelandet kommer den producera 50 000 ton elektrobränsle när den är på plats.

Drygt ett år bort

Det gröna elektrobränslet, elektrometanol, produceras genom att återvinna koldioxid och kombinera det med grönt väte, framställt med förnybar el och vatten.

Tanken är att anläggningen ska stå klar i årsskiftet 2023/2024.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.