Leif Wikberg är en av de många fotografer som ingår i projektet ”Last night in Sweden”. Foto: Thomas Sundberg / SVT

Fotobok ska lära Trump om Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Kickstarterprojektet ”Last night in Sweden” är ett fotoprojekt där ett flertal fotografer ska dokumentera vad som händer om kvällarna i Sverige. En jury ska välja ut bilder till en bok som Donald Trump ska få.

Det hela började när USA's president Donald Trump försvarade de hårdare inresereglerna till USA med orden ”Se vad som händer i Tyskland. Se vad som händer i Sverige. Sverige! Vem hade trott det? Sverige!” Presidenten menade att något allvarligt hade hänt under fredagkvällen 17 februari. Men i Sverige var det ingen som förstod vad han menade eftersom det inte hände något allvarligt alls den kvällen.

– Man reagerade ju med lite förvåning för det hade ju inte hänt någonting speciellt. Lite mysko var det och det visade sig ju sedan att det var den här fakedokumentären som låg till grund för det. Det är en oroande men ändå fascinerande utveckling att få människor att tro på något som är tagit ur luften, säger fotografen Leif Wikberg.

Tjejer i Arnäs IF tränar på spillvärmeplanen i Domsjö. Foto: Leif Wikberg

Felaktig bild av Sverige

President Trump lät senare meddela att händelserna i Sverige som han hänvisat till hämtats ur en omtalad dokumentär som visats i tv-kanalen FOX. Eftersom uppgifterna i dokumentären inte stämde med verkligheten valde förlaget Max ström och stiftelsen Expressions of Humankind att starta fotoprojektet som ska ge en bild av vad som egentligen pågår i Sverige helt vanliga kvällar. Leif Wikberg från Örnsköldsvik är en av många fotografer som hoppas få med en bild i boken som Trump ska få.

– Jag har ju varit fotograf länge och gillar att uttrycka mig med bilder. Det är ju fantastiskt roligt att få möjligheten att vara med och visa sin bild av Sverige.

De rytmiska gymnasterna tränar i Sporthallen i Örnsköldsvik Foto: Leif Wikberg

Från gymnastik till bilbingo

Enligt Leif är vår kärlek till naturen och vårt engagemang i föreningslivet en del av den svenska identiteten. Det är också därför han har valt att bidra med bilder från träningar inom olika idrotter och naturlivet.

– Jag besökte sporthallen när RG-gymnasterna tränade. Där satt en pappa som skjutsar sin dotter till och från träningarna sex dagar i veckan. Det är tio mil varje gång och det visar på ett fascinerande engagemang för sitt barn och föreningen. Sedan åkte jag till en fotbollsträning och tog lite bilder där. Det var egentligen de mest bildmässiga. Det var en grusplan och det rök väldigt starkt från gruset och det var motljus så det blev effektfulla bilder. Sedan åkte jag vidare till en bilbingo.

Bilbingo på domsjö IP. Foto: Leif Wikberg

Naturlivet hittade han vid Småtjärnarna där ett par unga föräldrar satt utanför raststugan med sitt barn.

– Svenskarna är ju i allmänhet friluftsmänniskor eller naturälskare så jag tyckte att det var en rättvisande bild av en vardagkväll i Sverige. Det blir spännande att se om jag får med någon bild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.