Nämforsens kraftverk

Framtidshopp för laxen

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som vattenverksamhetsutredningens slutbetänkande idag överlämnades till regeringen drogs ett projekt igång för att återskapa Ångermanälven till ett fungerande ekosystem.

Det är Älvräddarna och flera andra intressenter som drar igång en förstudie som bland annat stöttas ekonomiskt av ett stort företag i energibranschen.

Vandringsväg för fisk

Idag hindrar ett flertal dammar effektivt all vandring av fisk och även andra arter som utter och bäver att röra sig fritt i Ångermanälven, men genom projektet hoppas man att kunna restaurera och återskapa vandringsvägar i älven.

Några få kubikmeter vatten av älvens normalflöde på 344 kubikmeter per sekund, i ett omlöp förbi dammen vid Nämforsen, skulle innebära en stor skillnad för livet i älven, det menar projektgruppen.

– Vi vill titta på fiskvägar och strömsträckor där det är torrfåror idag, hur mycket vatten som krävs för att fisken ska trivas. Vi kommer inte att göra ett genomförandeprojekt utan att kartlägga vad man skulle kunna göra och vad det skulle ge för effekter, säger projektledaren Sara Friberg.

Tre miljoner kronor

Ett stort energibolag går via Världsnaturfonden in med en miljon kronor i projektet som totalt beräknas kosta tre miljoner kronor och avser sträckan mellan Nämforsen och Vilhelmina, men tanken är att studien ska bilda modell för liknande åtgärdsprogram i andra reglerade vattendrag.

Är det här realistiskt?

– Ja, jag tror det eftersom det krävs ganska små mängder av det vatten som finns, ungefär 2-5 procent, så det blir inte så stora kostnader, säger Erik Degerman, Lantbruksuniversitetet som ingår i projektgruppen.

Erik Degerman menar också att klimatförändringarna successivt leder till större flöden i älvarna vilket ger ökade möjligheter att nyttja små vattenmängder.

– Det svåra blir att övertyga kraftbolagen men vi har en lagstiftning och det händer mycket på det här området nu även inom EU så vi tror på det här, annars skulle vi inte hålla på, förklarar han.

Statliga Vattenfall som äger majoriteten av kraftverken längs den aktuella sträckan var inbjudna till dagens möte kring projektet men dök inte upp. De säger till Mittnytt att det blev för kort varsel men menar också att de vill veta mera om hur projektet kommer att påverka elproduktionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.