”Fredrik” bevittnade skjutningen på Kramfors IP den 13 maj i år. Han ringde snabbt till polisen sedan han sett gärningsmannen med en pistol. Foto: SVT/Polisen

”Fredrik” såg gärningsmannen med pistol i handen – ”Han skrek: Följ inte efter mig horunge”

Uppdaterad
Publicerad

Från altanen kunde ”Fredrik” bevittna gärningsmannens flykt från brottsplatsen den 13 maj. ”Fredrik” lyckades även se gärningsmannen hålla i ett pistolliknande föremål, som han såg kastas under en kiosk vid planen.

I rätten blev ”Fredriks” vittnesmål  avgörande och resulterade i att gärningsmannen dömdes. Hör honom här.

I en unik kartläggning kan SVT visa var och när det skett skjutningar på allmän plats i Sverige. Många av skjutningarna sker nu på dagtid och på platser där människor rör sig, vilket innebär att risken för oskyldiga att drabbas blir större. I Västernorrland har det skett 18 skjutningar de senaste tre åren, bland annat i Kramfors.

Hör ”Fredrik” berätta om skjutningen på Kramfors idrottsplats den 13 maj i spelaren ovan. (”Fredrik” heter egentligen något annat.)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Sverige

Mer i ämnet