Genrebild. Foto: SVT

Friska fiskar i Moälven – ”Stabilt bestånd av lax”

Uppdaterad
Publicerad

Till skillnad från älvarna i södra delarna av länet har det inte upptäckts sjuka och svampangripna fiskar i Moälven i Örnsköldsvik.

Och bestånden av ädelfisk tycks ha klarat sommarens rekordlåga vatten bra.

Den senaste tiden har larmrapporter om sjuka och döda laxar från flera älvar i Sverige, inte minst Ljungan söder om Sundsvall, oroat fiskevänner.

– Man blir nästan gråtfärdig när man ser sådant här, fisken kan knappt röra sig, säger Lars Söderberg som bor vid Ljungan.

Virus trolig orsak

Laxar, döda eller halvdöda, täckta med svampangrepp som ligger fullt synliga i vattnet är ingen ovanlig syn i svenska älvar under höstarna numera. Den bakomliggande orsaken är dock inte klarlagd men forskare i Stockholm misstänker att luftföroreningar kan ha lett till brist på vitamin B1, tiamin, hos många djurarter. Och tiaminbristen leder i sin tur till nedsatt immunförsvar.

Fisken i Moälven i Örnsköldsviks kommun har tidigare drabbats av sjukdom.

– Men lyckligtvis har vi inte fått några rapporter än i år, säger kommunbiolog Anders Forsberg.

Fisken kom tillbaka

Moälvens ursprungliga bestånd av lax och öring försvann redan på 1950-talet på grund av miljöförstöring men 30 års målmedvetet arbete har gett framgång.

– Det finns nu ett stabilt bestånd av lax i älven. Det är fortfarande under uppbyggnad och vi vill se mer men det är en framgång, säger Anders Forsberg.

Tuff sommar

Den varma och torra sommaren var dock tuff för fisken.

– Fiskräknaren vid Sågfallet i Gottne visade på 18 laxar och 31 öringar vilket var sämre än vanligt men det ändå trots den värsta torkan i mannaminne. Dessutom har vi sett en ökning av fisken i huvudfåran.

I höst antog samhällsbyggnadsnämnden en ny förvaltningsplan för lax och öring i Moälven som pekar ut det framtida fiskevårdsarbetet på lång sikt. Syftet är främst att älven ska ha reproducerande bestånd av lax och öring men man vill även se en hållbar turism.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.