Foto: SVT

Återremiss för frågan om slutenpsykiatrin i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inget beslut i regionfullmäktige om nedläggning av slutenpsykiatrin vid avdelning 61 på Örnsköldsviks sjukhus.

Oppositionen krävde återremiss – och så blev det också efter drygt tre timmars debatt under torsdagseftermiddagen. Hör Elina Backlund Arab (S) och Isabelle Mixter (V) argumentera för respektive ståndpunkt i frågan.

Förslaget från majoriteten i regionfullmäktige – S, M och L – går i grova drag ut på att verksamheten vid avdelning 61 på Örnsköldsviks sjukhus ska avvecklas och ersättas med så kallad SPOT; specialistpsykiatriska omvårdnadsteam. En modell som testats bland annat i Sollefteå.

En konsekvens av ett sådant beslut skulle också bli att slutenpsykiatrin i Västernorrland skulle koncentreras till Sundsvall.

Men oppositionen i fullmäktige begärde återremiss av ärendet, och efter en lång och intensiv debatt slutade omröstningen i en minoritetsåterremiss.

– Vi anser att förslaget i praktiken skulle innebära en hel del taxitransporter för akut psykiskt sjuka till Sundsvalls sjukhus, en del drygt 20 mil långa. Dessutom skulle belastningen inom psykiatrin i Sundsvall öka ännu mer, säger Isabell Mixter (V), gruppledare i regionfullmäktige.

”Möta morgondagens behov”

Den politiska majoriteten i fullmäktige talar sig i stället varm för SPOT-verksamheten.

– Vi behöver utveckla den psykiatriska vården för dagens och morgondagens behov. Och de behoven finns i mellanvården – inte i slutenvården, säger Elina Backlund Arab (S), vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hör dem båda utveckla sina argument i klippet här ovan.

I praktiken pågår ingen verksamhet vid avdelning 61 för närvarande – den har stängts efter ett tjänstemannabeslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.