Hör vad platsbristen innebär för verksamheten. Bengt Eriksson, ställföreträdande verksamhetschef på rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall, förklarar. Foto: Eva Harström, SVT

Fullt på landets rättpsyk – kliniken i Sundsvall planerar utbyggnad

Publicerad

Trycket på vårdplatser är stort på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall. En byggprocess är igång för att bygga fler avdelningar. Totalt handlar det om 19 nya platser.

– Vi får väldigt mycket förfrågningar och tyvärr måste vi säga nej till en hel del, säger Bengt Eriksson, ställföreträdande verksamhetschef på rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall.

Förhoppningar finns om att bygga ut den nuvarande kliniken i Nacksta.

– Vi tänker ta tillbaka de tre avdelningar som vi har på sjukhuset och bygga nytt i Nacksta, säger Bengt Eriksson.

Planen är att samla all verksamhet till Nacksta och utöka med 19 platser totalt. Idag finns det 101 platser och cirka 45 av dem är på Sundsvalls sjukhus.

– Det finns ritningar på hur husen ska se ut. Nästa del är att Region Västernorrland säger ja till en detaljstudie, säger Bengt Eriksson.

Mindre transporter

För verksamheten skulle det betyda mycket att få alla patienter på samma ställe.

– Vi får ändamålsenliga lokaler, bättre tillgång på utevistelse och så slipper vi massvis med transporter kors och tvärs, säger Bengt Eriksson.

Fler psykospatienter

Förutom att det är stor efterfrågan på platser, märks också en skillnad på vilken vård som efterfrågas.

– Skillnaden är att vi har mer psykospatienter nu än tidigare. Det har varit en långsam uppgång ett antal år, fortsätter han.

Vad det kan bero på är inte klarlagt.

– Ytterst är det hur domstolar dömer och vad man vill göra en rättspsykiatrisk undersökning på och vad undersökningen säger, menar Bengt Eriksson.

Fullt till sista plats

Enligt honom är alla kliniker i Sverige fyllda till i stort sett sista plats och det ser inte ut att minska.

– Det innebär att det måste byggas ut i omgångar både här och där för att vi ska ha platser till alla, avslutar Bengt Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.