Brittiska hamburgare lanserades som Parmaburgare. Foto: ur inspektionsrapportenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fusk på matmarknad

Uppdaterad
Publicerad

Parmesanost och parmaskinka var inte äkta vara. Vid en oanmäld livsmedelsinspektion upptäcktes flera felaktigheter med märkningen av de produkter som såldes.

Det var vid en inspektion i torsdag på den italienska matmarknaden i Sundsvall som det visade sig att en ost märkt som Parmesanost var av den billigare sorten Grana Padano.

I protokollet från inspektionen beskrivs att äkta Parmesanost endast tillverkas i vissa distrikt i Italien på viss komjölk utan tillsatser. Grana Padano är en italiensk ost som liknar Parmesanost i både smak och konsistens, men lagras och tillverkas på ett annat sätt.

Billigare skinka

Vid en uppföljande inspektion på fredagen upptäcktes flera varor som inte var vad de utgavs för att vara.

– En skinka såldes som Parmaskinka,men var en billigare variant av lufttorkad skinka.  Och hamburgare som såldes som italiensk var i själva verkat gjord av kött från Storbritannien, säger livsmedelsinspektörerna Armin Fattah och Jim Eriksson på miljökontoret i Sundsvall.

Parmaskinka (Proscuitto di Parma) får endast skinka som tillverkas enligt speciella, traditionella metoder i provinsen Parma kallas.

Oanmäld inspektion

Den turnerande matmarknaden pågick på Stora torget i Sundsvall under förra veckan.

– Handlarna ändrade märkningen på plats. I annat fall hade de riskerat saluförbud, säger livsmedelsinspektörerna.

Miljökontoret har skickat inspektionsrapporten till de kommuner som marknaden kommer att besöka i sommar. Senare i veckan är det planerat att matmarknaden ska besöka Örnsköldsvik.

För skyddade ursprungsbeteckningar finns stränga krav. Där ska både råvaruproduktion, bearbetning och beredning av produkten ske inom ett avgränsat område.

Skyddad ursprungsbeteckning (SUB) är ett namn som får registreras för en produkt som

  • kommer från en viss ort eller region eller, i undantagsfall ett land,
  • har en kvalitet eller egenskaper som helt eller till största del beror på en viss geografisk omgivning, med de naturliga och mänskliga faktorer som förknippas med den och
  • i alla led produceras i det avgränsade geografiska området.

Exempel på svenska skyddade ursprungsbeteckningar är Kalix löjrom och Upplandskubb.

I och med registreringen skyddas din produkt mot att någon missbrukar, imiterar eller gör anspelningar med anknytning till din produkt. Den skyddar också mot varje försök att lura konsumenter att tro att en produkt är en skyddad ursprungsbeteckning när den inte är det.

Från och med den 4 januari 2016 ska alla produkter med SUB vara märkta med EU:s logotyp för detta.

Källa: Livsmedelsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer