Trippelmördaren i Trollhättan fångades på flera övervakningskameror när han rörde sig genom skolans korridorer

Fyra år efter attacken i Trollhättan: Ökad säkerhet på länets skolor

Uppdaterad
Publicerad

Efter attacken mot skolelever i Trollhättan 2015 har säkerhetsmedvetandet ökat på skolorna även i Västernorrland. I Sollefteå har man förutom övningar även genomfört praktiska förändringar.

Idag för fyra år sedan – torsdagen den 22 oktober 2015 – klev en 21-årig man in på Kronans skola i Trollhättan. Han var iklädd ansiktsmask, svart rock och svart hjälm. Beväpnad med kniv och svärd gick han till attack mot elever och lärare. Tre personer dog och en elev skadades allvarligt. Även 21-åringen dog av sina skador efter att polisen skjutit honom.

Attacken i Trollhättan 2015 blev startskottet för införandet av omfattande säkerhetsåtgärder på skolor runt om i landet.

Kurser, övningar och planer

I Västernorrland har personalen på de flesta kommunala skolor nu utbildats för att vara mentalt förberedda på attacker. I kurser som ”Pågående dödligt våld” har personalen fått lära sig hur man skyddar sig själv och andra vid attacker. I flera kommuner har man också genomfört övningar på temat.

Elektroniska lås

Handlingsplaner och checklistor finns i de flesta kommuner, men när det gäller rent praktiska åtgärder hör Sollefteå kommun till de som kommit längst i länet. På de större skolorna i kommunen finns nu elektroniska lås som gör det möjligt att låsa en hel skola med en knapptryckning. Eventuellt kommer systemet också att införas på de mindre skolorna.

På Vallaskolan finns även kameraövervakning, den installerades efter problem med vandalism. Även på Härnösands gymnasium och Wendela Hellmanskolan i Härnösand finns det nu kameror.

Lägre tolerans

På skolorna i Sollefteå övas också ”inrymning”, det vill säga att snabbt tömma korridorerna och återsamlas i ett klassrum. Tidigare har man bara övat ”utrymning”. Vaksamheten har också ökat. Man har generellt en lägre tolerans mot obehöriga som befinner sig på skolans område och i dess lokaler. På gymnasieskolan Ådalsskolan i Kramfors polisanmäls obehöriga personer som befinner sig på skolområdet. Man har också jobbat med eleverna om att t ex våga vittna i rätten.

Skyltar hjälper

På flera skolor i länet har infört system med bildförsedda passerkort för att förhindra att obehöriga tar sig in i lokalerna. I Örnsköldsvik och Sundsvall ser man vid nybyggnationer och lokalförändringar till att sätta upp skyltar som gör det lättare för polis och ambulanspersonal att hitta i skolorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.