Kammaråklagare Jens Göransson på väg in till häktningsförhandlingen. Foto: Patric Sellén, SVT

Fyra häktade för mordet i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

En fjärde person, en 24-årig man från Sundsvallsområdet, häktades under torsdagen på sannolika skäl misstänkt för mord.

Sedan tidigare sitter tre personer i 25-årsåldern, två män och en kvinna, häktade i samma ärende.

Kammaråklagare Jens Göransson menar att 24-åringen varit delaktig i mordet på en man i 30-årsåldern i stadsdelen Skönsmon i Sundsvall natten mot den 7 november. Han begärde därför mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord.

Den 24-årige mannen, som greps och anhölls i måndags, nekade vid häktningsförhandlingen i Sundsvalls tingsrätt till alla anklagelser som riktas mot honom och bestred häktningen. Men Sundsvalls tingsrätt valde att gå på åklagarens linje och beslutade om häktning.

Dödsmisshandel på Skönsmon

Med hänvisning till förundersökningssekretess hölls förhandlingarna bakom stängda dörrar.

Alla nekar

24-åringens inställning till anklagelserna innebär att alla fyra personer som nu sitter frihetsberövade misstänkta för inblandning i mordet nekar till att ha bragt mannen om livet.

Kammaråklagare Jens Göransson angav fyra häktningsskäl:

• Risk för att den misstänkte avviker

• Risk för att han på fri fot kan förstöra bevis eller på annat sätt försvåra utredningen

• Risk att han fortsätter sin brottsliga verksamhet

• Att straffskalan för det aktuella brottet är mer än två års fängelse.

Dömd tidigare

Trots sin ringa ålder har 24-åringen en rad tidigare brottmålsdomar mot sig.

Som 15-åring dömdes han sommaren 2010 till böter för olovlig körning och olovligt brukande. Två år senare dömdes han igen för ett liknande brott; den gången stal han och en kamrat en bil och kraschade i hög fart in i en husvägg. Ögonblicket dessförinnan var de nära att meja ner en fotgängare på trottaren.

Sex fall av knarkbrott

Sammantaget har 24-åringen dömts i domstol åtta gånger, senast i februari i år. I sex av fallen har det handlat om narkotikabrott – bruk och innehav av hasch, opioidsubstitutet subutex och narkotikaklassade preparat som tramadol, buprenorfin och alprazolam.

För närvarande står han under åtal i två olika mål i Sundsvalls tingsrätt som ännu inte avgjorts i domstolen. Ett handlar om ringa narkotikabrott som gäller haschinnehav, det andra gäller brott mot knivlagen.

Åtalades samma dag som mordet

I det sistnämnda fallet väcktes för övrigt åtal mot 24-åringen samma dag som mordet på Skönsmon begicks. Brottet mot knivlagen ska ha begåtts en vecka tidigare.

24-åringen är alltså aldrig tidigare dömd för något allvarligt våldsbrott. Nu står han anklagad för mord.

Förundersökningen är fortsatt sekretessomgärdad och vilken roll 24-åringen anses ha haft vid mordet är fortfarande okänt.

Restriktioner

Tingsrätten beslutade också att belägga 24-åringen med restriktioner, det vill säga att han inte får ha kontakt med någon utanför häktescellen utöver sin försvarare under tiden i häkte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsmisshandel på Skönsmon

Mer i ämnet