Är fyrverkerier ett måste på nyårsafton, eller borde de förbjudas? Berätta i chatten vad du tycker. Foto: Terje Bendiksby/TT

Fyrverkerier på nyårsafton – vad tycker du?

Uppdaterad
Publicerad

Färgsprakande fyrverkerier vid tolvslaget är en självklarhet för många nyårsfirare. Men många väljer också bort fyrverkerier av olika skäl. Kommer fyrverkerier vara en del av ditt firande, eller säger du bestämt nej? Berätta för oss i chatten!

Fyrverkerier på nyårsafton – vad tycker du?

Pinnat inlägg

Vi tackar för engagemanget i denna fråga och stänger nu chatten.

Hej Kjell och alla andra som inte vet om eller bryr sig om att det finns vilda djur i landet • Anledningen till att folk vill förbjuda är inte för att vi inte tycker det är fint att titta på, det är jättefint med alla färger ljus och glitter, vi väljer bara bort vårt eget nöje för att vi tycker det är viktigare att andra ska slippa lida och dö. Dels människor med PTSD, krigstrauman, NPF, hörselskador m.m., dels tamdjur…dessa människor och djur kan eventuellt åka bort om de har förmåga och pengar nog för resor och hotell mm, och om de som skjuter hade hållit sig till en viss tid vilket inte görs trots lagar och regler utan det skjuts närsomhelst. Större djur och större antal kan vara svårt att förflytta. Och vilda djur kan inte planera, vet inte vad som kommer, förstår inte vad som händer eller varför, hur länge det kommer vara, osv, vilda djur kan inte förvarnas, förflyttas eller skyddas på något sätt. Djur blir livrädda, flera dör. Flyger in i byggnader, skadas i flykt (brutna ben, spetsas på pinnar och staket mm) och går en lång plågsam död till mötes. Vissa djur har trauma från jakt och blir antagligen rädda att de ska skjutas ihjäl. Vissa djur har en mycket känsligare hörsel och ljuden gör fysiskt ont och skadar. Det är så enkelt att bara se sitt eget nöje och skita i alla andra, out of sight out of mind… Fyrverkerier var roligt när jag var liten och inte förstod bättre, inte det minsta kul inatt när rådjuren var ute och letade mat för överlevnad och plötsligt började det panga från alla håll och djuren sprang fram och tillbaka för att försöka fly, inte ens till parken eller hem till sin skog kunde de fly för där pangade det också. Fruktansvärt att se. Har du någon empati för djuren? Kan inte du ”sluta upp och vara så självisk” Kjell? Tycker du verkligen det är värt det att någon lider och dör för ditt nöjes skull? Har du inte fantasi, livsglädje, tacksamhet nog att hitta någonting annat att roa dej med?

Nina • Hopas ni på SVT väljer att göra något av det här materialet! Instämmer dessutom med föregående kommentar att vi gärna ser reportage från alternativa firanden. Till alla de som lägger skulden på djurägarna genom att påstå att det går att skona djuren med olika metoder/åtgärder vill jag bestämt säga: NEJ det går faktiskt inte. Väldigt ofta står vi som har djur helt maktlösa, trots de bästa ambitioner och förutsättningar. Varför? Helt enkelt därför att djuren har instinkter, behov och annan (oftast bättre) hörsel, syn, varseblivning osv än vi människor. Att kunna efterleva det mest grundläggande i djurskyddslagarna blir omöjligt med nuvarande lagar kring privatpersoners användande. Det tas inte ens hänsyn intill stora gårdar med lantbruksdjur. Att under flera dygn eller i städerna veckor, behöva försöka ha beredskap är ju omöjligt. Och då har vi inte ens pratat om de vilda djurens möjligheter att undkomma stressen och risken för skada eller död.

Pelle • Erik: Ja visst är det fantastiskt med dessa fyrverkerier! Särskilt när dom används till att beskjuta polis och räddningstjänst och när dom avfyras mot byggnader som fattar eld. (Läs Aftonbladets rapportering, den är liknande varje nyårsdag)
Jag ser inget problem med fyrverkerier i sig, men det blir väldigt tydligt varje nyårsafton att folk inte har intelligens nog att handha det.
Så ett förbud för privat bruk vore nog att föredra.

Annette S • Jag vill förbjuda smällare. Våra katter mår mycket dåligt. Det räcker med fyrverkerier utan ljud.

Nixon • Idiotiskt att Sverige inte kan förbjuda eller i alla fall kraftigt begränsa fyrverkerier när det går i många andra länder. Det är uppenbart att gällande lagstiftning inte fungerar när vi år efter år matas med nyheter om oroligheter i samband med Nyårsfirande (flera veckor runt jul och nyår) där det skjuts helt utan konsekvenstänk för människor och djur. Finns det inga politiker som har stake att lyfta frågan på nytt?

Fråga till SVT • Är fyrverkerier förbjudna någonstans i världen och hur ser firandet ut där? (Jag såg bara klipp med fyrverkerier, missade jag nåt annat?) Det skulle ni gjort reportage om!🙏 Nytänkande, kreativa firanden✨ Med empati💕 Obs ej rislyktor, se tidigare kommentarer ang nedskräpning, skador på djur, brandrisk, Krefeld zoo …

Erik • Älskar fyrverkerier! Vi borde ha mer, typ på födelsedagar och midsommar också. Underbart att stå ute och kolla på eller smälla av några själv!

EVA S. • Förbjud det tokiga fyrverkeriet totalt.
Köp ett kalejdoskop istället.
Både liv och miljövänligt.

Sofis • FÖRBJUD DETTA FÖR PRIVATPERSONER NU NÄR DET INTE KAN HANTERAS !!!! SNÄLLA!!!!

Rigmor johansson • Fyrverkeri hör till nyår! Det är så fint att se alla färger sprida sig mot skyn. Men det kan ske på hänvisade platser av kommuner och föreningar. Att förbjuda är fel väg. Då det gäller djur så prata med veterinär angående ditt djur. Det finns hjälp att få.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.