Foto: Föreningen Galtströmståget

Galtström går som tåget

Publicerad

När besöksantalet för länets museer presenteras är det ett av dem som sticker ut. En liten aktör som genom hårt arbete strävar mot toppen.

Efter att reformen med fri entré på museer infördes ökar antalet besökare på landets museum. Så även i Västernorrland.

– Besöken på kommunala och regionala museer ökar, men det är en ganska långsam utveckling, säger Lina Boberg, statistiker på Myndigheten för kulturanalys, till Nyhetsbyrån Siren.

Uppstickare utmanar

Flest besökare i länet hade Länsmuseet Västernorrland i Härnösand som drog till sig drygt 106 000 besökare under fjolåret. Men det stora museet utmanas av en liten uppstickare. Det är föreningen Galtströmståget i Njurunda som lyckats locka inte mindre än 80 300 besökare.

Hårt arbete och samverkan

I Galtström finns förutom det 130 år gamla ångloket Loke, även ett järnbruk med anor från 1600-talet, marknader, restaurang och musikarrangemang.

Att Galtström blivit så populärt tror föreningens ordförande Håkan Zaar har flera orsaker. Dels bidrar projektet Kustvägen till att människor hittar dit och utvecklingen med fler husbilar gör också att fler människor söker ett trevligt besöksmål.

Men den viktigaste delen i framgången är helt enkelt långt och träget arbete.

– Det bygger på att många människor arbetar tillsammans, vi har arbetat med det här sedan 1988, och vi jobbar långsiktigt med samverkan och nätverkande säger Håkan Zaar.

Slår stora museer

Besöksantalet tar föreningen till andra plats på länslistan, före Sundsvalls museum och Fotomuseet dit drygt 78 000 hittat in. På fjärde plats sladdar Mannaminne med 25 000 besökare följda av Örnsköldsviks museum och konsthall (19 679) och Sollefteå museum med 14 804 besökare.

Skansen populärast

Enligt den nya rapporten ”Museer 2016” gjordes totalt 28,1 miljoner museibesök i Sverige i fjol. I riket hamnar Skansen i topp, med drygt 1,4 miljoner besök.

Museer i Västernorrland, vilka har du besökt?

Visa

Hantverks och sjöfartsmuseum (Sundsvall)

Ulvö Lilla Salteri (Örnsköldsvik)

Flottningsmuseum (Kramfors)

Sv. administrations och byråkratimuseet (Kramfors)

Svartviks industriminnen (Sundsvall)

Österström Kulturindustriområde (Sundsvall)

Eldnäsets flottningsmuseum (Ånge)

Hans Hedbergmuseet (Örnsköldsvik)

Länsmuseet Västernorrland (Härnösand)

Föreningen Galtströmståget (Sundsvall)

Sundsvalls museum och Fotomuseet i Sundsvall (Sundsvall)

Mannaminne (Kramfors)

Örnsköldsviks museum och konsthall (Örnsköldsvik)

Sollefteå museum (Sollefteå)

Brynge kulturområde (Örnsköldsvik)

MoDo museum (Örnsköldsvik)

Bruksmuseet Köpmanholmen (Örnsköldsvik)

Sandslåns flottningsmuseum (Kramfors)

Torkarlsberget (Sundsvall)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer