Gamla servitut riskerar försvinna från fastighetsregistret

Uppdaterad
Publicerad

Från och med årsskiftet försvinner avtalsservitut och nyttjanderätter ur fastighetsregistret om de är äldre än 50 år. Nödvändigt menar Lantmäteriet samtidigt som det för många fastighetsägare är en helt okänd lag.

Olof Dahlberg tar sitt vatten från en grannes brunn. Vattenledningen går dessutom genom en annan grannes fastighet innan den når fram till Olofs hus. När jag frågar honom om förnyelselagen har han ingen aning om vad den innebär.

– Nej det hade jag inte koll på alls att det skulle komma en ny lag om servituten. Att man ska uppdatera innan årsskiftet hade jag inte gjort annars. Då hade det servitutet försvunnit helt enkelt, säger Olof Dahlberg.

Inaktuella servitut

Men det finns en anledning till att gamla avtalsservitut och nyttjanderätter nu rensas ut ur fastighetsregistret.

– Vi har så väldigt mycket felaktiga och inaktuella inskrivningar. Särskilt bland dem som är äldre än 50 år gamla där rensningen ska genomföras. Det beror bland annat på olika regler som har gällt för redovisning av de här rättigheterna och att de har blivit inaktuella och inte gäller i dag, säger Olof Unger som är fastighetsrättslig expert hos Lantmäteriet.

Vid månadsskiftet hade bara en femtedel av alla berörda avtalsservitut i de norra länen förnyats och tiden börjar bli knapp för dem som behöver förnyas.

– Stora rättighetshavare som kraftbolag och kommuner jobbar med de här frågorna nu och de har ju tusentals rättigheter så vi räknar med att det blir en väldigt stor tillströmning de sista tre månaderna, säger Olof Unger.

Kan skapa konflikter

Även om gamla men fortfarande aktuella avtalsservitut nu riskerar att rensas från fastighetsregistret så gäller rättigheterna som servituten reglerar. Det är långt senare problemen kan uppstå.

– Det kan ställa till med problem när fastigheter säljs och en köpare inte vet om att man har ett servitut på en vattenledning eller en brunn på deras fastighet. I värsta fall kan det bli tvister som man får bråka om, säger Olof Unger.

Den nya lagen berör endast avtalsservitut, d.v.s. servitut tillkomna genom avtal mellan fastighetsägare. Servitut som bildats genom ett beslut av lantmäteriet via en förrättning, så kallade officialservitut, berörs inte och fortsätter att gälla även i de fall de inte finns registrerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.