Visionsbild över hur Varvskajen kan komma att se ut i framtiden. Foto: Örnsköldsviks kommun

Gammalt hamnområde ska bli bostäder

Publicerad

Nu skapas nya möjligheter att bo centralt i Örnsköldsvik. Denna gång handlar det om Varvskajen, området mellan busstationen och gamla tågstationen.

Kommunen söker nu intressenter som gemensamt ska utveckla området, som är på 15 000 kvadratmeter.

– Vi har skickat ut en intresseanmälan till bostadsbyggare där vi söker mellan tre och fem intressenter som tillsammans med kommunen kan utveckla området. Det är ett samverkansprojekt och det har vi aldrig gjort tidigare, men det finns fördelar med att utveckla ett område tillsammans, och samtidigt, där alla tar ansvar för helheten, säger Marcus Elfving. 

Campingen måste flytta

Idag är det camping på området men den försvinner alltså om planerna för nybygget går i lås.

– Det är mycket att tänka på, bland annat måste man titta på trafiksituationen på Modovägen där det är mycket tung trafik, man måste också se om marken måste saneras och eventuell pålning, säger Marcus Elfving, fastighetsstrateg Örnsköldsviks kommun.

Först detaljplan

Kommunen hoppas på en blandning av bostäder och kontorslokaler. Visionen innehåller också klimatsmarta lösningar, genomtänkt arkitektur och en utformning där allmänheten får tillgång till gångvägar.

Men det kommer att dröja innan någon sätter spaden i jorden, först ska en detaljplan för området tas fram, och Marcus Elfving uppskattar att det tar ungefär två år, först efter det kan någon börja bygga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.