Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Högst dödlighet med covid-19 i Gävleborg och Västernorrland Foto: SVT

Högst dödlighet med covid-19 i Gävleborg och Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

När det kommer till dödlighet i covid-19 är variationerna mellan Sveriges regioner stora. Gävleborg och Västernorrland är bland de hårdast drabbade i landet, men regionerna vet ännu inte varför.

Tidigare i april släppte Socialstyrelsen sin analys över dödligheten i covid-19 i Sveriges regioner. Per 100 000 invånare har dödligheten varit högst i Gävleborg, följd av Stockholm och Västernorrland.

Regionerna kan bara spekulera om varför de toppar listan.

– Det är svårt att säga vad de regionala skillnaderna beror på i detalj, säger Västernorrlands smittskyddsläkare Hans Boman.

Hög medelålder

En möjlig orsak till det höga antalet avlidna är att såväl Gävleborg som Västernorrland har en högre medelålder än riksgenomsnittet. Samtidigt har vissa regioner, exempelvis Värmland, en ännu högre medelålder – men betydligt lägre dödssiffror.

– Vi har följt det här sedan pandemin drog igång. Vi har inte sett ett mönster i kurvorna som skulle förklara varför regioner skiljer sig åt, säger Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Gävleborg.

I Gävleborg kommer frågan utredas inom kort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer