Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Hans Lindblom/SVT

Generösa bonusen för elbilar försvann över en natt

Uppdaterad
Publicerad

Landets bilförsäljare med en el- eller hybridbil i försäljningslokalerna fick hicka igårkväll när regeringens beslut om slopad klimatbonus kom. Idag håller många extra öppet fram till midnatt.

SVT Västernorrland besökte tre bilhallar i Sundsvall idag. Samtliga har märkt ett ökat intresse för att köpa ”klimatbonusbil”. Och varför inte? Från om med onsdag blir samtliga objekt 70.000 kronor dyrare för kunden.

Ifrågasatt lyxbonus?

Anledningen till att bonusen nu slopas är att ”kostnaden för att äga och köra en klimatbonusbil börjar bli jämförbar med kostnaden för att äga och köra en bensin- eller dieselbil.”, heter det i regeringens pressmeddelande.

Och visst har bonusen ifrågasatts. Den som ändå har råd att köpa en bil för en halv miljon kanske inte behöver bidrag. Men bonusen har skyndat på omställningen till fossilfria transportmedel och nu försvinner den.

Stress idag – lugnt imorgon

– Det är klart att vi har mycket att göra idag och kommer att sälja en massa bilar. Men i morgon blir det väl helt tomt i hallen, säger en säljare SVT Västernorrland pratat med.

Ändå är det ingen som på riktigt tror att elbilsförsäljningen kommer att helt avta.

I klippet hör du tre bilhandlare i Sundsvall och deras tankar till bonusen som försvann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.