En person bröt sig in och vandaliserade Gerestaskolan under torsdagskvällen – se bilderna från platsen här. Foto: Örjan Leek/SVT

Gerestaskolan i Härnösand stängd för 100 elever efter omfattande vandalisering

Uppdaterad
Publicerad

En man gick bärsärkargång på Gerestaskolan i Härnösand under torsdagskvällen.

Han ska ha tagit sig in genom att krossa flera fönsterrutor och rivit ut livsmedel från kyl och frys på skolan.

Nu tvingas 100 elever stanna hemma från skolan medan lokalarna saneras från fönsterkross och blod som antas komma från mannen.

Strax efter niotiden på torsdagskvällen kallades polisen till Gerestaskolan. En man greps och anhölls tidigt under fredagsmorgonen, misstänkt för inbrottet.

Han ska ha krossat flera fönsterrutor och sedan blodat ner och rivit ur saker och livsmedel ur skolans skåp.

100 elever hemma från skolan

Efter att rektorn Sara Marklund fått information om omfattningen av vandaliseringen tog skolan kontakt med föräldrarna till barn i förskoleklass och ettan.

– Det rör sig om drygt 100 barn som påverkas, det är i de lokalerna som personen har rört sig i. Vi gjorde bedömningen att vi inte kunde flytta eleverna till andra lokaler eftersom det rörde sig om så pass många. Därför är de eleverna hemma i dag, säger hon.

”Hjälper dem bearbeta händelsen”

Det går ungefär 400 elever på skolan som har haft samtal med de elever som är på plats om det som har inträffat.

– Barn blir ju oroliga av en sådan här händelse så klart, vi har pratat med dem och hjälper dem att bearbeta händelsen, säger hon och fortsätter:

– Det här är ju otroligt tråkigt. Jag har aldrig varit med om en så här omfattande förstörelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.