På onsdagsmorgonen var fullkanonerna på Södra berget i full gång. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Glädjebeskedet – snökanoner i länet står redo för snötillverkning

Uppdaterad
Publicerad

Här är ett glädjebesked för alla skidälskare:

Flera anläggningar i länet har dammat av sina snökanoner, och står nu redo för att drapera backarna med konstgjord snö.

Kylan börjar sprida sig över länet och etablera sig på allvar, det är ett tydligt tecken på att vintern annalkas. Då börjar nog också suget för vissa – kalla dem skidfrälsta – att få kasta sig ut i pisten att smyga sig på.

Då den naturliga snön inte börjat vräka ned på allvar ännu, så står hoppet till att den konstgjorda varianten ska fylla backarna och göra dem åkbara.

Sprutade snö under morgonen

Nu har flera anläggningar i Västernorrland dammat av sina snökanoner och börjat sätta dem i bruk.

Södrabacken och Sidsjöbacken i Sundsvall är några av dem som började veva igång sin snötillverkning under natten och morgonen mot onsdag.

Och om kylan håller i sig så ska det inte dröja evigheter innan Södrabacken kan erbjuda utförsåkning.

– Om det blir så kallt som det ska bli nästa vecka så kanske vi kan ha en del av backen öppen nästa helg. Sedan får vi se hur vädret blir och om vi får hjälp uppifrån. säger Thomas Malmlöv, Sundsvalls slalomklubb.

Snökanonerna i Nolbybacken, Njurunda, söder om Sundsvall, har sedan tidigare börjat producera snö.

”Håller tummarna”

Även kanonerna i Hallstabacken i Sollefteå står redo för att kunna leverera snö.

Så även i Åsbacken i Örnsköldsvik. De kommer att inleda sin snötillverkning på måndag nästa vecka. Huvudfokus kommer initialt att vara på att fylla snö i barnbacken.

– Det tar ungefär två och ett halvt dygn för att fylla den, så vi håller tummarna för att kunna öppna den rätt så snart, säger Henrik Lindgren, Friska Viljor Alpin.

Väntar på långvarig kyla

Skulebacken i Docksta väntar fortfarande på att kylan, som enligt anläggningen behöver vara minst sju minusgrader, ska lägga sig under en längre period, innan deras snökanoner kan börja producera snö. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.