Gläntor får inte plats i produktionsskogen

Uppdaterad
Publicerad

– Vårt nuvarande förhållande till skogen är följden av politiska beslut, konstaterar Växtekologen Bengt Gunnar Jonsson, som Mittnytt träffade i en av Västernorrlands få bevarade gammelskogar. Hittills har frihet under ansvar varit den gällande dogmen. Frågan år om det varit en så bra modell.

Bengt Gunnar Jonsson vill få oss att tänka på skogens värde i andra termer än kronor och öre.

När naturupplevelse och naturvärden ställs mot välfärd, tillväxt, ekonomi och jobb kan det vara svårt att argumentera. Varför ska vi bevara skogen när skogsbruket samtidigt är motorn i samhället.

Skogsbolag är inte i första hand naturvänner konstaterar Bengt Gunnar Jonsson. De vill bedriva skogsbruk och tjäna pengar.

Han vill inte lägga allt ansvar på markägarna men frågar sig om det system och de lagar som finns för verksamheten i skogen gör att vi når upp till de miljömål som finns.

Men med nuvarande skogpolitik är en oväntad glänta i skogen snart ett minne blott. Den är helt enkelt inte lönsam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer