Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Knut, Fingal och Majlis berättar om sin mackapär Foto: SVT Ylva Holmgren

Globalt event med barns idéer i fokus

Publicerad

För femte året i rad arrangerades Global Childrens Designathon. I ett trettiotal städer runt om i världen samlades barn för att hitta lösningar på några av FNs globala mål. I år handlade det om mat- och klimatproblemen i världen.

Designathon Works som skapade eventet har forskat inom barn och framtiden i flera år. Några av barnens tidigare idéer har fångats upp och utvecklats till en verklig produkt eller tjänst. Tecnichus och Design Västernorrland hittade konceptet och valde att driva det gemensamt.

 – Det är trettio barn här i Härnösand som får försöka hitta på fantastiska lösningar på mat och klimat. Men det är också trettio barn i Sundsvall som har samma process, Säger David Gisselman som är designer på Tecnichus.

Grupparbete

Barnen har arbetat i grupper, enligt en given metod skapad av Designathon. Först får barnen ta del av en interaktiv presentation följt av frågor och diskussioner om ämnet mat och klimat. Därefter skissas det och byggs.

Soprobot

Fingal, Majlis och Knut har byggt en robot som äter sopor med ett avancerat kylsystem;

 – I verkligheten ska den vara minst lika stor som det här rummet! Eller lika stor som Mellanholmen, säger Knut Thyr.

I klippet berättar barnen om sina fantasifulla uppfinningar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer