• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Gävle kommun. Det brinner i en återvinningscentral i återvunnen plast på Stena recycling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: arkivVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gödselspridaren – nytt vapen mot skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Böndernas gödselspridare har blivit ett nytt vapen mot skogsbränder. Vid Brattsjöbranden i Örnsköldsvik rullade fyra traktorer oavbrutet under flera dygn och hindrade spridningen.

Metoden har använts förr. Den användes under branden i Västmanland 2014 och nu under de svåra skogsbränderna runt om i landet. Så även i Brattsjö.

Jobbet att stoppa spridningen av Brattsjöbranden har till stor del gjorts av bönder med sina gödselspridare. Uppemot 40 procent av jobbet, om man ska tro insatsledaren Viktor Lundin.

En fantastisk hjälp

En skogsbrand bekämpas med begränsningslinjer som branden inte ska tillåtas passera.

– Det har varit en fantastisk hjälp. De har bytt av varandra i sina traktorer och sprutat vatten längs skogsvägarna vilket gjort stor skillnad, säger han.

En tank till en gödselspridare kan ta 15-20 kubikmeter vatten medan en brandbil tar 6-7 kubikmeter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränderna i Västernorrland 2018

Mer i ämnet
Foto: arkiv