”Gränslöst och kramigt..”

Uppdaterad
Publicerad

Vemyras filosofi bygger på att utveckla nära relationer mellan personalen och de intagna flickorna. Det var i den miljön sexövergreppet mellan vårdaren och flickan utvecklades.

Vårdfilosofin kallas miljöterapi. I praktiken handlar det om kramar, närhet och en familjär stämmning mellan personalen och de intagna flickorna. Idag berättar den minderåriga flickan som utsattes för övergrepp av vårdaren om gränslöshet i relationen mellan personal och intagna flickor.

Utsatta för övergrepp

Vemyra har plats för 17 flickor. De flesta är intagna i vård för självskadebeteenden. De har också oftast blivit utsatta för övergrepp som barn.

– Det var varmt och kramgott på Vemyra. Så här efteråt kan jag se att terapin inte hjälpt mig framåt, berättar hon för Mittnytt.

Stefan Hasselborg är verksamhetschef på Vemyra ungdomshem. Hemmet drivs av Statens Institutionsstyrelse, SIS, och har tre avdelningar med 17 låsbara platser. Enligt honom är miljöterapin en viktig del av Vemyras själ.

– Nära relationer mellan ungdomarna och deras behandlingsassistenter är viktigt i arbetet med ungdomar, men det ska vara en sund relation som bygger på förhållandet mellan barn och vuxna, säger han.

”Ett misslyckande”

Den sexuella relation som utvecklades mellan vårdaren och flickan betecknar han som ett misslyckande och en katastrof för Vemyra.

Mittnytt: Hur kontrollerar ni att en relation inte går över gränsen?

– Genom att studera varandra i personalgruppen. Vi granskar och pratar. Dessutom har vi flera kontaktpersoner för varje ungdom. Det är viktigt att se vad som händer i relationerna så att det inte sker något otillbörligt, säger Hasselborg.

Polisutredning

Ändå misslyckades Vemyra i fallet med flickan. Vårdaren har själv bekräftat en sexuell relation efter att flickan skrevs ut från Vemyra för snart ett år sedan, men Stefan Hasselborg vill varken bekräfta eller dementera flickans uppgifter om en sexuell relation redan under vårdtiden. Flickans berättelse i Mittnytt tyder på att de träffades ofta och var ensamma.

På frågan om det skedde sexmöten redan under vårdtiden hänvisar Stefan Hasselborg till sekretess. Den frågan vill han inte besvara.

– Allt jag vet har jag berättat för polisen så den frågan överlåter jag till polisens utredning att besvara.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vemyra ungdomshem

Mer i ämnet