Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tågtrafiken från Sundsvall och norrut har stoppats på grund av flera skogsbränder i området mellan Timrå och Härnösand. Se klipp från direktsändningen från platsen klockan 13.35 på måndagen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flera skogsbränder längs rälsen – tågtrafik mellan Sundsvall och Umeå stod stilla

Uppdaterad
Publicerad

Det har brunnit längs järnvägsspåret mellan Timrå och Härnösand under måndagen. Det handlade om ett flertal bränder längs en minst fyra kilometer lång sträcka.

Trafiken mellan Sundsvall och Umeå stod stilla under kvällen och natten, men vid sextiden på tisdagsmorgonen rullade tågen åter som vanligt.

Larmet om en gräsbrand längs Ostkustbanan, i höjd med Gåsnäs nära gränsen mellan Medelpad och Ångermanland, kom vid tiotiden på måndagen.

Framåt lunchtid rapporterade räddningstjänsten att det brann lite här och var längs en flera kilometer lång sträcka.

– Det brinner på uppskattningsvis ett 20-tal platser efter en minst fyra kilometer lång sträcka. Det har funnits fara för några närliggande fastigheter, men där har styrkorna varit och släckt av så där är faran avvärjd, sa räddningstjänstens inre befäl Lars Hammarström till SVT vid 13-tiden på måndagen.

Räddningstjänsten bekämpade elden med styrkor från Härnösand, Söråker, Timrå och Sundsvall.

Helikoptrar inkallade

Två helikoptrar från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kallades in för att hjälpa till med släckningsarbetet från luften.

– De har börjat vattenbomba nu. Vi har stängt av strömmen till banans högspänningsledningar, sa Lars Hammarström till SVT.

Branden tros ha orsakats av gnistor från förbipasserande tåg. Tågtrafiken på sträckan stod stilla under hela dagen, kvällen och natten mot tisdagen. Vid sextiden på tisdagsmorgonen meddelade Trafikverket att tågen går enligt ordinarie tidtabell längs sträckan igen.

Sundsvall C, Sundsvall Västra, Timrå, Härnösand C, Kramfors, Västeraspby, Örnsköldsvik C, Örnsköldsvik norra, Husum, Nordmaling, Hörnefors, Umeå östra, Umeå C.

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tågtrafiken från Sundsvall och norrut har stoppats på grund av flera skogsbränder i området mellan Timrå och Härnösand. Se klipp från direktsändningen från platsen klockan 13.35 på måndagen. Foto: SVT
Tågtrafiken från Sundsvall och norrut har stoppats på grund av flera skogsbränder i området mellan Timrå och Härnösand. Foto: Monica Östemark / SVT