Ett skjul, brygga och en båt brandskadades efter en gräsbrand i Sörmoflo, Ångermanland. Foto: Räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen

Gräsbränder i länet – SMHI varnar

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har gått ut med en varning för gräsbrand i hela Västernorrland. Under torsdagen har också räddningstjänsten i länet fått rycka ut på ett antal gräsbränder.

Vid 13:30-tiden larmades räddningstjänsten till en brand i Sörmoflo, mellan Näsåker och Ramsele. Där brandskadades bland andra ett skjul, en brygga och en båt efter att man eldat en hög med ris som sedan spred sig. Branden är under kontroll och totalt brann en yta på 100 gånger 50 meter.

SMHI har också gått ut med en varning för gräsbränder, i torrt fjolårsgräs, som omfattar hela länet.

Det första larmet om gräsbrand under Kristi Himmelfärdsdag inkom vid 10-tiden. Ett område på 250 gånger 100 meter hade brunnit efter eldning i Furuhult, norr om Härnösand. Räddningsstyrkor från Härnösand och Kramfors åkte ut till platsen.

– Det drog iväg med en väldig fart, men vi hann dit och släcka i tid, säger Isak Landberg på räddningstjänsten Höga Kusten-Ådalen.

Senare, strax före 11-tiden, inkom ett liknande larm men i stadsdelen Hullsta i Sollefteå. Där ska ett mindre gräsparti ha brunnit.

– Det är en mindre yta på 20 gånger 10 meter som brinner. Men lågorna borta. Det är nån som har eldat gräs eller något som har tagit sig. Det fanns en rädsla att det skulle sprida sig till närliggande hus, säger inre befäl Henrik Cedergren.

Räddningstjänsten har sedan larmats till ytterligare två bränder i Sollefteåområdet, en i Mjösjön och en i Forsmo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.