Grundare av Hospice: ”Önskan om hjälp att dö har allt mindre med fysiska plågor att göra”

Uppdaterad
Publicerad

Anledningen till att vädja om hjälp att få dö har allt mindre med fysiska plågor att göra. Det menar Matthias Brian, som var med och grundade Mellannorrlands Hospice i Sundsvall. Istället handlar det allt oftare om existentiella frågor.

I samband med rättegången där en 62-årig man från Nordingråtrakten hjälpte sin svårt sjuka fru att dö har frågan om dödshjälp kommit i fokus. På Mellannorrlands Hospice vårdas svårt sjuka människor i livets slutskede och även om det inte är så vanligt, finns det de som vädjar om hjälp att få dö.

– Alla har vi någon form av dödsångest, mer eller mindre, och det yttrar sig på olika sätt säger Matthias Brian.

För tolv år sedan var han en av de som startade Hospice. Numera är Matthias Brian pensionär, men har lång erfarenhet av vård i livets slutskede som specialistläkare i palliativ medicin.

Existentiella, andliga och psykosociala frågor

– Anledningen att människor önskar få hjälp att dö är faktiskt mindre och mindre det som har att göra med fysiska plågor, säger han och fortsätter:

– Vi blir allt duktigare på att lindra fysiska plågor. Det är mer de existentiella, andliga, psykosociala frågorna som gör att man uttrycker önskemål att få hjälp att dö.

Djupa och ingående samtal

På Hospice pågår många djupa och ingående samtal inför döden, som inte bara är medicinska problem, utan rent mänskliga,

– Man är rädd för själva döendeprocessen, den tycker man är jobbig. Men tror jag inte vi kommer undan att utesluta döendeprocessen bara genom att man dödar människorna. Då går vi fel väg, säger Matthias Brian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.