Hör Niklas Kalm Bylund på Sundsvalls Pantbank berätta om vad som lämnas in till pantbanken i coronatider. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Gyllene tider för pantbanken – på grund av coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Pantbanken i Sundsvall har belånat och sålt prylar i över hundra år. Nu har den yngre generationen hittat dit, vilket gör att nya saker pantsätts. Och för pantbanken innebär oroligheterna på grund av coronan gyllene tider – då mycket tid i hemmet verkar ha ett tydligt samband med ökad utlåning.

Förr var det ädla metaller som pantsattes, men nu har även teknikprylar blivit de yngre pantsättarnas favorit. Det märks en ny trend.

– Med de nya kunderna som framförallt är lite yngre folk, så kommer det in mycket elektronik. Det kan vara laptops, mobiltelefoner, nyare märkesklockor och sådana saker som vi inte är van vid, säger Niklas Kalm Bylund på Sundsvalls Pantbank.

Coronaviruset i Västernorrland

Enda pantbanken i länet

Sundsvalls Pantbank AB startade redan 1893 och blev därmed Sundsvalls sjätte pantbank. Nu är det den enda som finns kvar i Västernorrland. De har värderat, belånat och sålt saker och ting i mer än hundra år. Guld, silver, klockor, musikinstrument och nu även teknik är några av de värdesaker som kunderna pantsätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet