Foto: SVT/SVA

Gymnasieskola stängd på grund av rykten om skabb

Uppdaterad
Publicerad

Drottnings Blankas gymnasieskola i Sundsvall stänger idag på grund av elevernas rädsla för skabb.

– Det är ingen epidemi, men vi gör det för att lugna eleverna, säger Helén Lövgren skolans rektor.

Det går rykten bland gymnasieelever i Sundsvall att det sprids skabb mellan ungdomar. På Drottnings Blankas gymnasium, en friskola med flera praktiska program och ett hundratal elever, har eleverna blivit så uppskrämda att skolan väljer att stänga skolan under fredagen.

– Vi har haft något enstaka fall, men det är ingen epidemi, säger Helén Lövgren, rektor.

– Vi har haft något enstaka fall, men det är ingen epidemi, säger Helén Lövgren, rektor. Foto: Anna Beijron/SVT

Enligt henne stänger man skolan för att lugna eleverna.

– De blir lite nojiga och kan inte koncentrera sig, säger hon.

Kundsalong

Ett annat skäl är att skolan har praktiska program där man tar emot kunder i salong och genom att stänga salongen så visar man eleverna att det är viktigt att vidta åtgärder vid den här typen av misstankar, resonerar rektorn.

Men skapar inte skolan ännu mer oro bland eleverna när man stänger?

– Nej, de tycker att det är bra att vi tar deras oro på allvar, säger Helén Lövgren.

Personalen är på plats i skolan under fredagen. De kommer att städa och tvätta lokaler och textilier för att eleverna ska känna sig trygga igen på måndag.

Fakta om skabb

Skabb är ett kvalster. Skabbdjuret tar sig in i huden där de lägger sina ägg. Det vanligaste symtomet är att det kliar, framför allt på natten. Skabb smittar vanligen genom nära kroppskontakt.

Skabb kliar mycket, särskilt på kvällar och nätter.

Skabbdjurets gångar kan vara svåra att upptäcka. Gångarna är ljusa, trådsmala, centimeterlånga och sicksackformade. De är lättast att se på händer och fötter.

Alla som bor tillsammans med, eller har haft nära kontakt med, någon som har fått diagnosen skabb ska behandlas samtidigt.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.