När gymnasieeleverna nästa vecka återvänder till skolbänken är det strikta regler som gäller. Foto: Henrik Montgomery/TT

Gymnasiestarten innebär nya rutiner i Västernorrlands skolor

Publicerad

När höstterminen startar nästa vecka välkomnas eleverna tillbaka till skolorna. Men den pågående pandemin tvingar skolorna till strikta rutiner.

Samtliga kommunala gymnasieskolor i Västernorrland har inför höstterminen planerat för verksamhet i skolornas lokaler efter att Folkhälsomyndigheten, tidigare under sommaren, hävt beslutet om rekommenderad hemundervisning.

För att undvika att fler än 50 personer samlas i korridorer och matsalar har skolorna anpassat möblering på samlingsytor och infört strikta scheman i matbespisningen under lunchrasterna. Skolorna har eller ska också skicka ut information om gällande regler.

Coronaviruset i Västernorrland

–  Information till elever samt vårdnadshavare kring vad som gäller på skolan och vid sjukdom/symptom skickas hem i tid innan skolstart. Anpassad möblering i matsalen och handsprit finns tillgängligt, säger Malin Rönnqvist, rektor vid Timrå Gymnasium.

Viktigt men svårt med information

Men det är också svårt med just informationen kring skolstarten. Eftersom rekommendationer och restriktioner kan ändras på kort varsel väljer skolorna att planera in i det längsta.

– Vi utgår från reguljär start med hänsyn taget till förutsättningarna som råder – t.ex. ingen fullsatt aulasamling osv. Gällande övriga verksamheten kommer vi planera in i det sista innan några beslut fattas. Eftersom snabba förändringar kan ske kommer information att förmedlas dagarna innan skolstart för att minska risken för missuppfattningar och förvirring, säger Peyman Vahedi som är rektor på Ådalsskolan i Kramfors.

Återgång till det digitala

De som börjar sitt första år på gymnasiet kommer under de första veckorna introduceras i de digitala hjälpmedel som de äldre gymnasieeleverna använde sig av under våren. Eftersom minsta tecken på smitta tvingar personal och elever att hålla sig hemma kan det i värsta fall bli en del fjärrundervisning trots att eleverna är tillbaka i skolan.

– Vi har visat under våren att vi behärskar undervisning på distans och skulle det behövas i kritiska ämnen så kan exempelvis lärare undervisa hemifrån medan klassen är i klassrummet, säger Andreas K Johansson, verksamhetschef för gymnasieskolan i Örnsköldsvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet