Foto: SVT

Gymnastiksförbundets uteslutning av Höga Kusten GK upphävs

Uppdaterad
Publicerad

Riksidrottsnämnden upphäver beslutet att utesluta gymnastikföreningen Höga Kusten GK ur Svenska Gymnastikförbundet. Nämnden menar att det har saknats grund för beslutet.

Det var i oktober som Svenska Gymnastikförbundet uteslöt föreningen efter en utredning av en tränare som ska ha betett sig olämpligt.

– Det är utskällningar, bestraffningar, kommentarer om kroppsvikt och uppmaningar om begränsat energiintag, sa Pia Josephson tillförordnad generalsekreterare till SVT Sport i oktober.

Uteslutning upphävs

Trots förbundets rekommendationer att avbryta samarbetet valde klubben att ha kvar tränaren, vilket gjorde att Svenska Gymnastikförbundet fattade beslut om en uteslutning. Beslutet överklagades av föreningen och nu har Riksidrottsnämnden upphävt beslutet. 

Grund för beslut saknas

Nämnden menar att en rekommendation inte är bindande och kan inte ensamt läggas till grund för ett beslut om uteslutning. De menar vidare att eftersom föreningen Höga Kusten GK inte fått ta del av utredningen och det inte redovisats vad som läggs tränaren till last har de inte heller agerat i strid med Gymnastikförbundets värdegrund.

Riksidrottsnämnden (RIN)

Visa

Riksidrottsnämnden är idrottens ”högsta domstol”. Till RIN kan beslut i bestraffningsärenden och andra beslut tagna i respektive specialidrottsförbund överklagas. RIN fungerar också som en andra instans i dopingärenden där Dopingnämnden är första dömande instans.

Källa: Riksidrottsförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer