Foto: Bertil Ericsson/TT

Hade cancer i munnen – ordinerades honungsvatten

Uppdaterad
Publicerad

En äldre man drabbades av cancer men trots flera läkarbesök tog det lång tid innan det upptäcktes.

En Timråbo i 70-årsåldern hade smärtor i munnen, så svåra att han hade svårt att äta. Han tappade aptiten och gick ner i vikt. När ha sökte läkarhjälp på sin vårdcentral ordinerades han honungsvatten och citron.

Besvären fortsatte dock och ett par månader senare kontaktade han akutmottagningen vid Sundsvalls sjukhus. Där fick han istället antibiotika för det onda.

Ett par veckor senare fanns smärtan kvar och mannen gjorde ett nytt besök på akuten, han hade nu tappat cirka tjugo kilo i vikt. Denna gång fick han träffa en öronspecialist som konstaterade misstänkt cancer och gav mannen remiss för vidare behandling.

Avled efter sex månader

Det stod sedan klart att mannen drabbats av tungbasrotscancer och han avled knappt sex månader senare.

Den behandling mannen fått för sina besvär har nu anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) av en släkting, en kvinna som följt mannens sjukdomshistoria på nära håll.

Vården försenades

Kvinnan skriver i sin anmälan att honungsvatten och citron verkar vara lite för enkelt för att ordineras av professionen. Hon menar att mannens vård försenades 4-6 månader och detta minskade chansen både till ett längre liv och ett minskat lidande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.