Foto: Räddningstjänsten Örnsköldsvik

Häktade misstänkta för sex anlagda bränder i Nätraområdet

Uppdaterad
Publicerad

De två unga män som är på sannolika skäl misstänkta för ett flertal av de anlagda bränder som drabbat trakterna kring Nätra söder om Örnsköldsvik den senaste tiden har häktats.

Båda männen är i 20-årsåldern och misstänks för tre fall av mordbrand: mot skolan i Köpmanholmen den 29 januari, mot IOGT-NTO-lokalen i Åte den 5 februari och mot bygdegården i Skulnäs samma natt.

På de här platserna strax söder om Örnsköldsvik har det brunnit vid totalt nio tillfällen den senaste tiden. De två unga män som nu häktats misstänks ha anlagt i vart fall sex av dem. Foto: Karta SVT Design

De misstänks också för skadegörelse i tre fall och det gäller bränderna i en sopcontainer i Bjästabacken den 5 februari, på en rastplats i Åte under natten mellan den 9 och 10 februari och vid återvinningscentralen i Bjästa den 19 februari – den sistnämnda är bara en av männen misstänkt för.

Nekar till i stort sett allt

Båda männen som är skrivna på mindre orter i Örnsköldsviks kommun är misstänkta på sannolika skäl vilket är den starkare misstankegraden. De misstänks även för stöld på en punkt.

En av männen erkänner skadegörelse på en punkt, den anlagda branden i en papperskorg på en rastplats längs E4 vid Åte. I övrigt nekar de till alla anklagelser.

De båda unga männen häktades under fredagseftermiddagen, och belades också med restriktioner under häktningstiden. På en fråga från en av dem till åklagaren om han fick möjlighet att ringa sin mamma före transporten till häktet blev svaret nej.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränder i Nätraområdet

Mer i ämnet