David och Marja, Sörnäsets småbruk, berättar om sin hållbara odling. Hör dem i videon. Foto: SVT

Hållbar odling – ”Grönsakerna är en biprodukt”

Publicerad

För ägarna av Sörnäsets småbruk utanför Älandsbro, är jorden viktigare än grönsakerna. De ser som sin livsuppgift att hela tiden förbättra jorden de brukar.

– Vi ger tillbaka till jorden varje år så den blir bättre och bättre istället för att utarma den, förklarar Marja Bennett.

I den nya livsmedelsstrategin för Västernorrland, är ambitionen att produktionen ska vara hållbar ur såväl ekonomiskt, socialt som miljöperspektiv.

Det är värden som man tagit fasta på i Sörnäsets småbruk. Ägarna Marja och David Bennett har gett sig själva ett ambitiöst uppdrag som de tar itu med på litet olikt sätt.

Deras motto är: ”Leave this place better than you found it”. 

Odlar utan att gräva

Det handlar om ett varsamt sätt att bruka jorden, att ta hänsyn till jordens mikroliv och ”mata” jorden med organiskt material. Något som lett till att de varken gräver i sina odlingar eller plöjer sina fält.

Hör Marja berätta om den grävningsfria trädgården i videon nedan.

Konsumenterna påverkar

David är delvis kritisk mot länsstyrelsens livsmedelsstrategi som han tycker är alltför inriktad mot det industriella jordbruket (som han medger att vi är beroende av).

– Det är en strategi som, så vitt jag har sett, inte riktigt tänker på oss småbrukare, säger han.

Det småskaliga jordbruk han och Marja företräder innebär att maten blir dyrare och frågan är om kunderna är beredda att betala mer. Men David är optimistisk.

– Viljan att köpa lokalproducerat växer. Det är ingen trend utan en återgång till det som var. Det är snarare trenden att köpa jordgubbar i december som är på tillbakagång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.